I en tid av geopolitisk turbulens globalt, tullar och nationella subventioner har EU-kommissionen talat om strategisk suveränitet och minimering av risk, särskilt i samband med utmaningarna med den gröna omställningen. År 2024 kom sedan Mario Draghis (tidigare ECB-chef och premiärminister i Italien) rapport om europeisk konkurrenskraft, med slutsatsen att tung regelbörda är ett sänke och att betydande investeringar krävs för att öka konkurrenskraften.
Kommissionen tog rapporten på allvar, i slutet av 2024 presenterade den en ”Competetiveness Compass” och ett Omnibus-paket för att uppnå sin vision. Det första förslaget i paketet är en revidering av EU:s hållbarhetsregleringar. Revideringen innebär en kraftig inskränkning av vilka företag som omfattas av kraven för hållbarhetsrapportering i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), till företag med mer än 1000 medarbetare och som omsätter mer än €50M eller har en balansomslutning över €25M. Det innebär en minskning i antal företag som måste rapportera på runt 75%.
Vidare föreslås också att själva standarderna arbetas om för att bättre harmonisera med andra rapporteringsriktlinjer och väsentlighetsanalysen, samt att de minst relevanta upplysningskraven tas bort helt.
För företag som med Omnibus inte längre måste rapportera ska den frivilliga standarden VSME omarbetas och få ökad betydelse.
I och med arbetet detta innebär föreslås att rapporteringskravet skjuts upp till 2028 för företag med 500 eller färre medarbetare, så att de inte först omfattas av kraven för att senare inte göra det. De omarbetade standarderna i ESRS ska vara klara senast sex månader efter att omnibus-förslaget träder i kraft.
I samband med de här förslagen vill vi påminna om att CSRD bygger på befintliga riktlinjer och regelverk. Det innebär att arbetet mot en mer enhetlig hållbarhetsrapportering inte står och faller med hur stor grupp som omfattas av kraven. De standarder som utvecklats och kommer utvecklas inom ramen för CSRD, både de tvingande och frivilliga, förväntas bli normgivande för hållbarhetsrapportering framöver.